Ποια είναι η διατροφική αξία του λαβρακιού και της τσιπούρας;
Τα λαρβάκια και οι τσιπούρες, τόσο από ελεύθερη αλιεία όσο και από ιχθυοκαλλιέργεια, έχουν ιδιαίτερα καλό διατροφικό προφίλ, και προτείνονται ως μια υγιεινή, θρεπτική επιλογή γεύματος:
Πρωτεΐνη: Το λαβράκι και η τσιπούρα είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεΐνης υψηλής ποιότητας, με περιεκτικότητα ~21% πρωτεΐνη ανά γραμμάριο φιλέτου.
Λίπη: Το λαβράκι και η τσιπούρα είναι πλούσια πηγή πολυακόρεστων λιπαρών οξέων (τα «καλά» λίπη) και έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη (τα «κακά» λίπη). Πιο συγκεκριμένα είναι καλή πηγή ωμέγα 3 λιπαρών οξέων (EPA & DHA), τα οποία είναι ευεργετικά για την ανθρώπινη υγεία.
Βιταμίνες και ιχνοστοιχεία: Το λαβράκι και η τσιπούρα είναι σημαντική πηγή απαραίτητων βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως οι διαλυτές βιταμίνες Α & D, οι υδατοδιαλυτές βιταμίνες Β1, Β2, Β3 & Β12, το ασβέστιο, ο φώσφορος, ο ψευδάργυρος και το ιώδιο.
Ποσοστό ανά 100 γρ. φιλέτου | Τσιπούρα | Λαβράκι |
Πρωτεΐνη | 20.4 | 21.2 |
Λιπαρά | 5.7 | 4.4 |
εκ των οποίων κορεσμένα | 1.3 | 1.1 |
εκ των οποίων πολυακόρεστα | 1.9 | 1.5 |
ω-3 λιπαρά οξέα | 1.2 | 1.0 |
EPA & DHA | 0.8 | 0.7 |
ω-6 λιπαρά οξέα | 0.7 | 0.5 |
Υδατάνθρακες | 0.2 | 0.2 |
Ενέργεια (Kcal/100γρ. φιλέτου) | 133 | 125 |
Πιο συγκεκριμένα, το λαβράκι και η τσιπούρα των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς διαθέτουν ιδανικό προφίλ λιπαρών καθώς η περιεκτικότητά τους σε EPA & DHA ανά γραμμάριο συνολικού λίπους είναι υψηλότερη από ότι σε πολλά άλλα δημοφιλή ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας (π.χ. σολομός). Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τη χρήση τροφών υψηλότερης ποιότητας από ότι προβλέπεται, με σύνθεση ειδικά σχεδιασμένη και δοκιμασμένη για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού θρεπτικού προφίλ.
Τα EPA & DHA είναι πολυακόρεστα λιπαρά οξέα εξαιρετικά σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία, καθώς είναι αναπόσπαστο μέρος των κυτταρικών μας μεμβρανών, διαδραματίζοντας έτσι βασικό ρόλο σε όλες τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος. Το ίδιο δε δύναται να τα συνθέσει από μόνο του κι επομένως πρέπει να τα προμηθευόμαστε από τη διατροφή μας, και συνηθέστερα από την κατανάλωση ψαριών και θαλασσινών. Πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι αυτά τα λιπαρά είναι ευεργετικά για την υγεία του εγκεφάλου και των ματιών, προστατεύουν ενάντια στην καρδιακή ανεπάρκεια, την αρτηριοσκλήρωση και τη θρόμβωση, βοηθούν σε καταστάσεις κατάθλιψης και εκφυλισμού των γνωστικών λειτουργιών.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) έχει εγκρίνει ισχυρισμό υγείας, σύμφωνα με τον οποίο:
« Η πρόσληψη 250mg EPA και DHA την ημέρα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς , πρόσληψη 2g EPA και DHA την ημέρα συμβάλλουν στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και 3g EPA και DHA την ημέρα συμβάλλουν στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης »
EFSA Journal 2009; 7(9):1263 ; EFSA Journal 2010;8(10):1796
Βάσει αυτού του ισχυρισμού η κατανάλωση τσιπούρας και λαβρακιού ιχθυοκαλλιέργειας δύο φορές την εβδομάδα στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής συμβάλλει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς, και η κατανάλωση 250γρ φιλέτου τσιπούρας και λαβρακιού ιχθυοκαλλιέργειας καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες μας σε EPA-DHA και αποδεδειγμένα, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, βοηθάει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων τριγλυκεριδίων στο αίμα και στη διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης.