Medsushi: Αξιοποίηση των εδώδιμων φυκών Dictyopteris membranacea και Laurencia obtusa στη Μεσογειακή κουζίνα ως βιολειτουργικό τρόφιμο και διατροφικό συμπλήρωμα.

Poster_MedSuSHI
Συμμετοχή των Ιχθυοτροφείων Κεφαλονιάς στο έργο «Medsushi: Αξιοποίηση των εδώδιμων φυκών Dictyopteris membranacea και Laurencia obtusa στη Μεσογειακή κουζίνα ως βιολειτουργικό τρόφιμο και διατροφικό συμπλήρωμα.» «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» ΕΠΑνΕΚ, ΕΣΠΑ 2014-2020.

Περιγραφή έργου:. Στόχος του έργου ΜedSUSHI είναι να αναδείξει συγκεκριμένα εδώδιμα φύκη των Ελληνικών θαλασσών ως εκλεπτυσμένο λειτουργικό τρόφιμο, αλλά και σαν πρώτη ύλη για την παρασκευή συμπληρωμάτων διατροφής και καλλυντικών. Το έργο MedSUSHI σκοπεύει να δημιουργήσει τη βάση για την εκμετάλλευση της εγχώριας βιοποικιλότητας μέσα από μια ολοκληρωμένη προσέγγιση που συνδυάζει εξειδικευμένη γνώση στη γενετική, την καλλιέργεια, την ποιοτική ανάλυση, τον δευτερογενή μεταβολισμό, και την αξιολόγηση της βιοδραστικότητας των μακροφυκών, με σύγχρονες προσεγγίσεις τυποποίησης και ανάδειξης προϊόντων. Το έργο θα εστιαστεί σε δυο ιδιαίτερα υποσχόμενα ενδημικά είδη. Το εδώδιμο φαιοφύκος Dictyopteris membranacea που χρησιμοποιείται ευρέως στην Ελληνική τοπική κουζίνα και το ροδοφυκος Laurencia obtusa που απαντάται ειδικά στο Ιόνιο Πέλαγος και έχει αποδεδειγμένες ευεργετικές δράσεις στην ανθρώπινη υγειά.

Συμμετείχαν: 1. Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών 2. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τμήμα Φαρμακευτικής, Τομέας Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών προϊόντων 3. Πανεπιστήμιο Κρήτης, Ιατρική Σχολή 4. ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ 5. Ιχθυοτροφεία Κεφαλονιάς Α.Ε 6. GAP A.E..

Το έργο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των «Δράσεων Εθνικής Εμβέλειας»: «ΕΡΕΥΝΩ – ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εθνικούς πόρους μέσω του Ε.Π. Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ) (κωδικός έργου: Τ1ΕΔΚ-04048).